Πέμπτη 29 Μαρτίου 2007

Ανεργία και Απασχόληση

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τη νέα γενιά είναι η ανεργία. Η ανεργία παραλύει τις κοινωνικές δομές και δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στο άτομο, τόσο στην οικονομική του ζωή όσο και στην προσωπική υπόσταση.

Μια σύγχρονη κοινωνία πρέπει να αντιλαμβάνεται την δύναμη κάθε νέου και να αναπτύσσει τέτοιο θεσμικό πλαίσιο ωστε να εξασφαλίζει σε κάθε έλληνα πολίτη την δυνατότητα στην δουλειά. Δουλειά σε ένα υγιές και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον όπου ο εργαζόμενος δεν θα αισθάνεται την συνεχή απειλή μιας απόλυσης ή μιας μισθολογικής περικοπής, αλλά θα μπορεί απερίσπαστος να εκφράζεται και να δημιουργεί στη σύγχρονη εργασιακή αγορά. Σαν νέοι σοσιαλιστές αγωνιζόμαστε για την προάσπιση των εργασιακών κεκτημένων, για συνεχή βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, βάζοντας φραγμούς στον παγκόσμιο ασφυκτικό καπιταλισμό.

Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ παλεύει για μείωση της ανεργίας και ανάπτυξη προγραμμάτων απασχόλησης, τα οποία όμως θα σέβονται τον νέο εργαζόμενο και δεν θα τον οδηγούν σε μορφές ημιαπασχόλησης ή κακοπληρωμένης εργασίας. Κάθε νέος στην Ελλάδα πρέπει να έχει το δικαίωμα στην εργασία που να η οποία να μην τον οδηγεί σε καταπιεστικά αδιέξοδα ή σε αναξιοπρεπή διαβίωση. Παλεύουμε ώστε κάθε νέος να έχει ανοιχτές ευκαιρίες ενασχόλησης με το αντικείμενο που τον εκφράζει και έχει επιλέξει, μέσα στα πλαίσια ενός πλουραλιστικού περιβάλλοντος.

Η νεολαία ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί πρωτοπόρα στις προσπάθειες για ενδυνάμωση του εργαζόμενου, ώστε αυτός να έχει όλα τα εφόδια να ανταποκριθεί σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον. Οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια όμως θα μας βρει αντίθετους όταν δεν σέβεται τον προσωπικό χρόνο του κάθε πολίτη ή θέτει κριτήρια οικονομικού ή ταξικού χαρακτήρα.

Μια Ελλάδα αποδοτική και ανταγωνιστική στον παγκόσμιο χάρτη μπορεί να ανθίσει μόνο όταν όλοι οι πολίτες της, αντλούν δύναμη και έμπνευση από την εργασία τους. Σαν νέοι σοσιαλιστές αγωνιζόμαστε για δουλειά ασφαλή και δημιουργική, για όλους. Για δυναμική εργασία, με όρους που θα σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και θα προάγουν το άτομο και όχι το εταιρικό ή οικονομικό συμφέρον.

Γνωρίζουμε όλοι, από την επίπονη εμπειρία μας, πως μια χώρα με ανέργους, ημιαπασχολούμενους ή ετεροαπασχολούμενους είναι μια χώρα νεκρή. Όλοι μας πρέπει να κάνουμε αξίωμα στην καθημερινότητα, στους χώρους δουλειάς, την διαρκή πάλη για ενεργούς πολίτες. Για ενεργούς εργαζομένους.