Πέμπτη 29 Μαρτίου 2007

Παιδεία

Η εκπαίδευση στη χώρα μας ταλανίζεται λόγω των συνεχόμενων δοκιμών και αλλαγών που έλαβαν χώρα κατά το πρόσφατο παρελθόν. Σε αυτά τα χρόνια όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης έχουν βρεθεί σε μια ισορροπία οικονομικών και κοινωνικών παραμέτρων με αποτέλεσμα η ουσιαστική τους δράση να περιορίζεται σε εμπειρικές μεθόδους διδασκαλίας, των αρχών της δεκαετίας του ΄50, με ψήγματα μόνο σύγχρονης επιστημονικής διδασκαλίας..

Οι βαθμίδες της εκπαίδευσης δε συνδέονται μεταξύ τους και αδυνατούν να παράσχουν σε ένα νέο ολοκληρωμένη μόρφωση, που θα τον καταστήσει ικανό άτομο σε μια απαιτητική κοινωνία και σε ένα δύσκολο εργασιακό κόσμο.

Ως νέοι σοσιαλιστές αντιλαμβανόμαστε την εκπαίδευση ως δημόσιο αγαθό, που παρέχει σε όλους τους νέους τα εφόδια να εκφραστούν και να δημιουργήσουν μέσα στην σύγχρονη, παγκόσμια αγορά εργασίας. Στηρίζουμε τις δομές του ολοημέρου σχολείου, των ινστιτούτων δια βίου μάθησης και του ανοιχτού πανεπιστημίου, δομές που αποτελούν παράγοντες κοινωνικής σταθερότητας και ταξικής ισορροπίας.

Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση πρέπει να αποδεσμευτεί από την διαδικασία εισαγωγής στα ανώτατα ιδρύματα έτσι ώστε να μπορέσει να εκπληρώσει ελεύθερα το ουσιαστικό έργο της μόρφωσης και της διαπαιδαγώγησης των νέων, των πολιτών του αύριο.

Η ανάπτυξη μιας διαδραστικής σχέσης ανάμεσα σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες αποτελεί βασική προϋπόθεση για μια παιδεία αποδοτική, συμπαγή και σύγχρονη. Τα μέλη κάθε βαθμίδας, μαθητές, φοιτητές, δάσκαλοι, καθηγητές, μέσω δυναμικών προγραμμάτων πρέπει να διοχετεύουν τη γνώση και την εμπειρία τους σε όλη την εκπαίδευση και να δημιουργούν τα κατάλληλα ερεθίσματα στους νέους κάθε ηλικίας για προσωπική αναζήτηση της ουσιαστικής μόρφωσης.

Όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, παλεύουμε για αύξηση των δαπανών για την παιδεία και μέσω ενός συστήματος αξιολόγησης τη δημιουργία και στελέχωση ενός συγχρόνου πανεπιστημίου, κέντρου της κοινωνίας του μέλλοντος για όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες, χωρίς οικονομικούς και ταξικούς διαχωρισμούς.

Ως νέοι σοσιαλιστές κατανοώντας τη θέση της γενιάς μας σε ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό περιβάλλον αγωνιζόμαστε για μια παιδεία σύγχρονη. Για μια εκπαίδευση δυναμικής αλληλεπίδρασης που θα προάγει την πραγματική γνώση, την ερευνά και την καινοτομία. Για μια παιδεία ανοιχτή σε όλους τους νέους ανεξάρτητα από την οικονομική ή κοινωνική τους κατάσταση, με ίσες ευκαιρίες δίχως ταξικούς φραγμούς.