Πέμπτη 29 Μαρτίου 2007

Περιβάλλον και Ενεργειακή Πολιτική

Στην εποχή μας, το ενεργειακό ζήτημα διαγράφεται ως το κομβικό πρόβλημα του μέλλοντος. Η παγκόσμια εμμονή σε συμβατικές μορφές ενέργειας έχει προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα σε οικονομικό επίπεδο, σε επίπεδο εθνικής ανεξαρτησίας και αυτοδιάθεσης αλλά και σε επίπεδο καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος.

Μια σύγχρονη σοσιαλιστική νεολαία θα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με όλες αυτές τις δυνάμεις που οδηγούν σε ανισοκατανομή του ενεργειακού πλούτου, κατευθύνουν τα οικονομικά συμφέροντα προς το δοκούν και συγκεκριμένες χώρες προς την οικονομική εξαθλίωση. Πρέπει όλοι μαζί να στηρίξουμε και να αγωνιστούμε για την εθνική ανεξαρτησία κάθε λαού, το δικαίωμά στην αυτοδιάθεση, χωρίς η γεωπολιτική θέση ή ο ενεργειακός πλούτος να αποτελεί λάφυρο κανενός.

Θα πρέπει η παγκόσμια γνώση και τεχνογνωσία σε θέματα ενέργειας να είναι ελεύθερη προς όλους τους λαούς του κόσμου, ώστε κάθε χώρα να μπορέσει να προοδεύσει και να αναπτυχθεί με γνώμονα τη δικιά της ευημερία αλλά ταυτόχρονα και την κοινή ανάπτυξη όλου του πλανήτη, με σεβασμό προς το περιβάλλον που μας φιλοξενεί.

Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ συντονίζοντας την δράση της με μη κυβερνητικές οργανώσεις, σοσιαλιστικές νεολαίες από όλο τον κόσμο και κινήματα θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα διαρκή αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος από την αλόγιστη σπατάλη του φυσικού πλούτου, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να προωθήσει τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, φιλικών προς το περιβάλλον, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η χώρα μας έχει όλες τις δυνατότητες να αποτελέσει ένα πράσινο ενεργειακό πυρήνα, αφού η αφθονία των φυσικών πόρων σε συνδυασμό με την γεωγραφική της θέση μπορεί να την καταστήσουν πρωτοπόρα σε καινοτόμες ενεργειακές τεχνολογίες. Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ θα αγωνιστεί για τον καθορισμό ενός ουσιαστικού θεσμικού πλαισίου που θα διευκολύνει τις ενεργειακές επενδύσεις και θα μετατρέπει την χώρα μας σε ένα ενεργειακό κόμβο σταθερότητας για τα Βαλκάνια και όλη την Ευρώπη.

Διαρκής αγώνας μας θα πρέπει να είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η σωστή διαχείριση του ενεργειακού πλούτου, ακόμα και αν αυτός ο αγώνας μας οδηγήσει σε ρήξη με παγκόσμιες κυβερνήσεις ή ανενεργούς οργανισμούς. Ένας διαρκής αγώνας για να εξασφαλίσουμε την αξιοπρεπή διαβίωση όλων των ανθρώπων του πλανήτη, και να καταστήσουμε το φυσικό περιβάλλον ικανό να αγκαλιάσει εμάς αλλά και τις γενιές του μέλλοντος.