Πέμπτη 29 Μαρτίου 2007

Μετανάστευση

Είναι γεγονός πως η χώρα μας τα τελευταία χρόνια δέχτηκε το μεγαλύτερο κύμα μεταναστών από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ως αποτέλεσμα της έλλειψης αποτελεσματικών δομών οικονομικής, κοινωνικής αλλά και πολιτισμικής αφομοίωσης παρουσιάστηκαν προβλήματα στον τρόπο που η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει τους πολιτικούς και οικονομικούς μετανάστες.

Σε μια σύγχρονη Ελλάδα το μεταναστευτικό ζήτημα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα, αλλά ως βάση για μεγαλύτερη ανάπτυξη, οικονομική ενδυνάμωση και πολιτισμική πολυχρωμία. Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ ως μια δυναμική και ενεργή οντότητα θα παλέψει για ένα αύριο, όπου όλοι οι μετανάστες θα συμμετέχουν ενεργά και ισότιμα στα ελληνικά δρώμενα. Θα αποτελούν πηγή ισχυροποίησης της ελληνικής οικονομίας ενώ ταυτόχρονα θα συμμετέχουν με ίσους και ασφαλείς όρους στην αγορά εργασίας.

Πρέπει με την δράση μας να αγωνιστούμε για μια σωστή μεταναστευτική πολιτική, απαλλαγμένη από γραφειοκρατικά προβλήματα, που θα επιτρέπει σε κάθε μετανάστη να ζήσει ελεύθερα σε ένα υγιές και νόμιμο περιβάλλον. Κάθε άνθρωπος που ζει στην χώρα μας, με τα ιδιαίτερα πολιτισμικά και εθνικά του χαρακτηριστικά, πρέπει να έχει δικαιώματα στην θρησκευτική λατρεία, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στη διασκέδαση και κυρίως στην αξιοπρεπή εργασία. Δικαιώματα που θα του επιτρέψουν να ζήσει και να προοδεύσει με ασφάλεια και σταθερότητα.

Οι κοινότητες των μεταναστών θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά και να εκφράζονται με ίσους όρους σε πολιτικές οργανώσεις και χώρους. Έτσι θα έχουν την δυνατότητα και αυτοί, όπως όλοι οι έλληνες, να επηρεάζουν και να διαμορφώνουν την κεντρική εξουσία και τις αποφάσεις της.

Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ θα αγωνιστεί ώστε όλοι όσοι γεννήθηκαν στην Ελλάδα να είναι έλληνες πολίτες, αφού και αυτοί συμμετείχαν, όπως όλοι μας, στην ελληνική παιδεία και έγιναν κοινωνοί των ελληνικών αξιών. Με καθημερινή δράση να προσπαθήσουμε όλοι μας να αλλάξουμε τις φοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις που βασίζονται σε ανούσιες προπαγανδιστικές λογικές και με πολιτικές και ιδεολογικές καμπάνιες να θέσουμε το θέμα της μετανάστευσης στη σωστή του βάση. Στη βάση της ανάπτυξης, της ατομικής ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, στοιχεία που αποτελούν την καρδιά κάθε σύγχρονης χώρας.

Ας μην ξεχνάμε πως οι έλληνες στο πέρασμα των χρόνων υπήρξαν μετανάστες. Πάλεψαν για μια καλύτερη ζωή, σε δύσκολες συνθήκες, και κατάφεραν να προοδεύσουν οικονομικά και κοινωνικά. Εμείς λοιπόν πρέπει δυναμικά να παλέψουμε, ώστε στη χώρα μας να υπάρχουν αυτές οι συνθήκες που θα επιτρέπουν σε κάθε άνθρωπο, να δημιουργήσει και να εκφραστεί με στόχο την προσωπική του ευημερία αλλά και την ευημερία όλων μας.