Πέμπτη 29 Μαρτίου 2007

Πως ονειρευόμαστε μια σύγχρονη σοσιαλιστική νεολαία

Ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας της τεχνολογίας, των ευκαιριών, της δημιουργίας και των καινοτομιών. Όμως είναι και ο αιώνας της οικονομικής ανισοκατανομής, της ενεργειακής κρίσης, των αγώνων για εθνική ανεξαρτησία.

Εμείς σαν νέοι σοσιαλιστές ονειρευόμαστε μια νεολαία που θα μπορέσει να εκφράσει τους νέους της χώρας μας. Θα αγωνιστεί για κοινωνική ισότητα και οικονομική ισοκατανομή, θα γίνει ασπίδα προστασίας των νέων εργαζομένων έναντι όσων προσπαθούν συστηματικά να περικόψουν τα δικαιώματα τους. Ταυτόχρονα όμως θα παλέψει ενεργά ώστε όλοι οι πολίτες της χώρας να έχουν τα κατάλληλα εφόδια ν’ αρπάξουν τις ευκαιρίες σε μια παγκοσμιοποιημένη, ανταγωνιστική αγορά εργασίας.

Μια νεολαία που θα αγωνιστεί για μια σύγχρονη εκπαίδευση, ανοιχτή σε όλους τους νέους χωρίς οικονομικά ή κοινωνικά κριτήρια. Μια παιδεία αποδοτική και ανταγωνιστική στον παγκόσμιο χώρο, η οποία θα δημιουργεί ενεργούς και υπεύθυνους πολίτες αλλά και καταρτισμένους επιστήμονες. Μια παιδεία που θα γίνεται παραγωγός γνώσης και έρευνας και θα τροφοδοτεί την χώρα μας αλλά και όλο τον κόσμο με καινοτομίες. Αυτή η παιδεία θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της αυριανής κοινωνίας.

Ονειρευόμαστε μια νεολαία με προτάσεις για την ανεργία αλλά και μια νεολαία που θα έρθει σε ρήξη με το κατεστημένο για προβλήματα, όπως τα ναρκωτικά, που μαστίζουν τις νέες γενιές σε όλο τον κόσμο. Θα προασπίζει τα δικαιώματα των μεταναστών και θα δουλεύει προς την κατεύθυνση της ενεργούς συμμετοχής τους, με ίσους όρους, στην ελληνική κοινωνία. Θα στηρίζει ενεργά τις κοινωνικές μειονότητες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες ώστε να μπορούν να εκφραστούν και να δημιουργήσουν σε ένα ανοιχτό περιβάλλον όπως όλοι οι άνθρωποι, απαλλαγμένοι από τον φόβο και τον κοινωνικό ρατσισμό.

Μια νεολαία που θα στηρίζει ενεργά τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και θα παλεύει για δικαιότερη κατανομή του παγκόσμιου ενεργειακού πλούτου. Θα στηρίζει την αυτοδιάθεση όλων των λαών της γης. Θέλουμε μια νεολαία δυναμική, διαδραστική η οποία θα συμμετέχει ενεργά στα παγκόσμια κινήματα, θα συμπορεύεται και θα συνεργάζεται με σοσιαλιστικές νεολαίες παγκοσμίως, αγωνιζόμενη για ειρήνη, αλληλέγγυα στους λαούς που μάχονται για εθνική ανεξαρτησία.

Ταυτόχρονα θα συμμετέχει ενεργά σε πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες επιμορφωτικές δομές, για να μπορέσει να γίνει δέκτης αλλά και πομπός της παγκόσμιας εμπειρίας, να διαποτίσει τους νέους της χώρας μ’ αυτήν, ώστε όλοι μαζί να χτίσουμε τη δυνατή Ελλάδα του μέλλοντος. Αυτή είναι, λοιπόν, η σύγχρονη σοσιαλιστική νεολαία που ονειρευόμαστε. Αυτή είναι η νεολαία που έχει ανάγκη η χώρα μας, μια νεολαία συνοδοιπόρος κάθε νέου, στο παρόν για ένα καλύτερο μέλλον.