Πέμπτη 29 Μαρτίου 2007

Ατομα με Ειδικές Ανάγκες

Αρκετοί είναι οι άνθρωποι γύρω μας, που βιώνουν καθημερινά τον δικό τους Γολγοθά. Οι έρευνες δείχνουν πως στη χώρα μας, ένας στους δέκα συνανθρώπους μας είναι άτομο με αναπηρία. Άνθρωποι με προσωρινές ή μόνιμες αναπηρίες, παραπληγικοί, τετραπληγικοί, ακρωτηριασμένοι, τυφλοί ολικώς ή μερικώς, κωφοί, νεφροπαθείς, πολυμεταγγιζόμενοι, άτομα με νοητική υστέρηση αγωνίζονται διαρκώς για να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, αγωνίζονται για να κάνουν πράγματα που για άλλους φαντάζουν αυτονόητα.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν το πρώτο κόμμα, που έθεσε θέμα ισότητας και ισότιμης συμμετοχής των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην κοινωνία και πράγματι όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει πολλές κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση για να ενταχθούν στην κοινωνία. Αρκετοί νόμοι αναφέρονται στα προβλήματα τους, που εντοπίζονται κυρίως στην παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση και την απασχόληση, στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, κοινωνικής φροντίδας και προσβασιμότητας.

Ως νέοι σοσιαλιστές πρέπει να πιέσουμε να εφαρμοστούν στην πράξη όλοι αυτοί οι νόμοι και να επεκταθούν και σε άλλους τομείς. Υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ της βαρύτητας της αναπηρίας και του βαθμού φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Το γυναικείο φύλλο υφίσταται εντονότερα τις συνέπειες της αναπηρίας καθώς οι γυναίκες με αναπηρία είναι συχνότερα θύματα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Το σημαντικότερο που πρέπει να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε να ξεπεραστούν οι φοβικές αντιλήψεις που προκαλούνται σε κάποιους και τους αποτρέπουν να ενταχθούν ομαλά στο κοινωνικό σύνολο. Πρέπει να τους κάνουμε να καταλάβουν, ότι τα άτομα με αναπηρίες αν υπάρξουν οι κατάλληλες δομές, μπορούν να είναι λειτουργικοί και αποδοτικοί. Πολλές φορές μας έχουν κάνει υπερήφανους κατά την ενασχόληση τους με τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα. Έτσι αποδεικνύεται στην πράξη, ότι ο χαρακτηρισμός Άτομα με Ειδικές Ικανότητες και όχι Άτομα με Ειδικές Ανάγκες αποδόθηκε πολύ σοφά.

Με ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο, που θα εφαρμοστεί στην πράξη και με την πλήρη αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας μπορούν και πρέπει να ενταχθούν πλήρως στην κοινωνία, το συντομότερο δυνατό, γιατί για εμάς, τους νέους σοσιαλιστές, τα άτομα με αναπηρία δεν αποτελούν ένα ιδιαίτερο κομμάτι της κοινωνίας αλλά ισότιμα και ισάξια μέλη.

Οι άνθρωποι με αναπηρίες έχουν μεγάλη θέληση για τη ζωή και προσπαθούν να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο. Αυτό που ζητούν είναι κανείς να μη θίγει την αξιοπρέπεια τους. Είναι υποχρέωσή μας ως νέοι σοσιαλιστές να τους δείξουμε έμπρακτα πως είμαστε δίπλα τους.