Πέμπτη 29 Μαρτίου 2007

Νέες Τεχνολογίες - Κοινωνία της Γνώσης

Η γνώση είναι δύναμη. Η δύναμη κινεί, αποτελεί το αίτιο της εξέλιξης. Η εξέλιξη συνδέει το παρελθόν με το μέλλον. Αν κοιτάξουμε την πρόοδο της ανθρωπότητας ανά τους αιώνες θα παρατηρήσουμε ότι αυτή ήταν αποτέλεσμα της ανάγκης του «πολυμήχανου» ανθρώπου να εφαρμόζει τη γνώση. Μόνο που, η εφαρμογή αυτή, τα τελευταία 150 χρόνια, σε συνδυασμό με την αυτοματοποίηση οδήγησε στη μεγαλύτερη επανάσταση: την βιομηχανική. Σήμερα, λοιπόν, και σε πολύ μικρό διάστημα από τότε, η ανθρωπότητα απολαμβάνει τις νέες τεχνολογίες, την ταχύτητα, την ευκολία στην καθημερινή ζωή, τη μαζική παραγωγή προϊόντων κ.α. Ποια θα πρέπει, λοιπόν, να είναι η στάση των νέων απέναντι στα νέα τεχνολογικά δεδομένα;

Ξεκινώντας από το ρόλο της τεχνολογίας στην παραγωγική διαδικασία, πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ρυθμού παραγωγής αγαθών, τη δημιουργία νέων προϊόντων καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας τους.

Με βάση τα παραπάνω, ο άνθρωπος βομβαρδίζεται καθημερινά από καινοτομίες, που, από τη μία, διευκολύνουν κατά πολύ τη ζωή του, από την άλλη, ο υπερκορεσμός οδηγεί στην δημιουργία εσφαλμένης εντύπωσης πλασματικών αναγκών.

Οι νέοι σοσιαλιστές, πιστεύοντας στην ιδέα του ανθρωπισμού, της ισότητας και της προόδου, αντιμετωπίζουν την παραπάνω κατάσταση χωρίς σκεπτικισμό, δεχόμενοι την εξέλιξη και τις νέες ιδέες ως κάτι απαραίτητο και χρήσιμο. Θα πρέπει, όμως, να θεωρείται αυτονόητο ότι, οποιοδήποτε τεχνολογικό ή όχι προϊόν παράγεται θα πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικό. Τέλος, η νέα γενιά ζητά μέσα από το σχολείο και τη γενικότερη αγωγή και παιδεία, να δίνονται οι σωστές κατευθύνσεις και άξονες της καταναλωτικής συμπεριφοράς των πολιτών, ώστε να στεκόμαστε με υπευθυνότητα και αυτογνωσία απέναντι στην αγορά και την αφθονία προϊόντων.

Εκτός, όμως, από την παραγωγή προϊόντων, οι νέες τεχνολογίες έχουν οδηγήσει στην επανάσταση της γνώσης και της πληροφορίας. Με τη χρήση του Η/Υ και τη δυνατότητα αποθήκευσης πολλών αρχείων σε αυτόν, την ανάπτυξη του διαδικτύου και των επικοινωνιών έχουμε γίνει όλοι δέκτες τεράστιων ποσοτήτων πληροφοριών και γνώσεων. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο, με διαφορετική αντίληψη, παιδεία, κουλτούρα, ήθη και έθιμα, πατρίδα και θρησκεία, ανεξαρτήτως χρώματος και κοινωνικής θέσης, έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν ιδέες και να καλλιεργούν το διάλογο καθώς και την πολιτική με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Έτσι λοιπόν, εξαλείφεται κάθε ανισότητα στην δύναμη που παρέχει η γνώση και δίνεται η ευκαιρία σε όλους να έχουν ελεύθερη, ισόνομη και ισότιμη επικοινωνία και έκφραση. Για μας, του νέους, κρίνεται απαραίτητη η ύπαρξη του διαδικτύου και η ορθή διαχείριση του με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο. Θέλουμε να πολεμήσουμε ενάντια στο ψηφιακό αναλφαβητισμό και να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην ελευθερία και την ισότητα όλων των ανθρώπων. Χωρίς να μειώνουμε την μεγάλη σημασία της ανθρώπινης επαφής στην κοινωνικοποίηση και πολιτικοποίηση του ανθρώπου, επιμένουμε στο νομοθετικό εκείνο πλαίσιο που θα προστατεύει την ατομικότητα και τα προσωπικά δεδομένα και απαιτούμε διαδικτυακή δυνατότητα σε όλους.

Οι σοσιαλιστικές αρχές μας, μας υπαγορεύουν να εντάξουμε τις νέες τεχνολογίες σε ένα ανθρωποκεντρικό πλαίσιο και να μην κατευθύνονται από την κερδοσκοπία και τις μονοπωλιακές πρακτικές. Το κράτος οφείλει να παρέχει τη γνώση, τις ευκαιρίες αλλά και την προστασία στους πολίτες απέναντι στα νέα τεχνολογικά δεδομένα, ώστε να βρίσκονται στην υπηρεσία τους, δημιουργώντας μία κοινωνία ισότιμη και ελεύθερη.